HIERBIJ EEN STUKJE GESCHIEDENIS VAN DE BOERDERIJ EN DE SCHAPENFOKKERIJ.
De Boerderij.
De boerderij is gebouwd rond 1870 en is een zogenaamde stolpboerderij, welke algemeen voor komt in West-Friesland.
In de beginjaren was de boerderij echter niet in functie als veehouderij maar als café. Het is nu niet meer voor te stellen, maar de weg voor de boerderij langs was de hoofdweg van Schagen naar Hoorn. Reizigers konden in het café eten en overnachten en hun paarden konden in de stal rusten. Ook de venters met hun hondenkarren vonden hier toentertijd onderdak. Rond 1930 is het uiteindelijk een boerderij geworden met vee en akkerbouw.
In 1956 zijn Bertus zijn ouders op de boerderij komen wonen en zij zijn alleen verder gegaan met het houden van vee. Hun veestapel bestond uit koeien, varkens, kippen, geiten en schapen.
In 1988 heeft Bertus de hele boerderij overgenomen en hij koos voor de schapen. Daarnaast hield hij ook nog wat vleesvee en konijnen. Ook zijn er een tijdje paarden geweest. Dit waren harddravers en deze deden regelmatig mee aan koersen.
Op dit moment zijn er geen paarden, vleesvee en konijnen meer en zijn alleen de schapen gebleven.
In 2014 is de oude boerderij gesloopt en is er een nieuwe gebouwd.
De Schapenfokkerij.
Bertus zijn vader begon met drie schapen die hij bij zijn trouwen in 1956 van huis uit meekreeg. Eigenlijk als een soort huwelijksgeschenk en als een start voor op de boerderij. Deze schapen waren stamboek en dat moest zo blijven. Dus is Bertus zijn vader gelijk lid geworden van het TsNH. Toentertijd was het sowieso gebruikelijk dat als je fokte je ook in het stamboek zat met je dieren. Dit gold overigens voor welk diersoort dan ook. In dit geval dus ook de koeien, varkens, kippen en geiten. Door de jaren heen werden er regelmatig rammen gekocht bij G. Eelman, H. Appel, A.D. Ruijter, J.J. Ruijter en C.J.Commandeur.
Nadat Bertus zijn visie over de fokkerij zwaarder ging wegen werden de rammen voornamelijk aangekocht bij J. Wetsteen, C.A. Commandeur, C. Kikkert en P. Verberne. Om het aantal dieren in de stal te vergroten werden er naast rammen ook ooien aangekocht. Deze waren afkomstig van C. Kroon, J. Wetsteen en P. Verberne. Door vooral de fraaie opdruk van Piet Verberne zijn dieren zijn daar, met name, de latere jaren de meeste dieren aangekocht. Vooral de ram 4210-2249Pref. heeft de kwaliteit van de schapen hier op het bedrijf op een hoger niveau gebracht.
In 2001 zijn de schapen die Sijke had op het bedrijf erbij gekomen. Deze schapen stamden allemaal af van één Verberne-ooi. De ooi was een gift van Piet en Aat Verberne nadat Sijke bij hen in 1997 stage had gelopen. Ze mocht toentertijd kiezen tussen geld of een ooi. De keus was niet zo moeilijk....
Later in 2007 zijn ook de dieren van Sijke haar vader erbij gekomen. Zijn land werd door de gemeente weer teruggehaald en zodoende kon hij zijn dieren niet meer houden. Zijn schapenstapel was opgebouwd uit de combinatie van Laan, Santema en Verberne- bloedlijnen.
Op dit moment gebruiken wij rammen uit eigen fok of wij halen ze bij fokkers vandaan waar wij bloedaansluiting kunnen vinden.
Tot 2006 stonden de schapen bij het TsNH geregistreerd, maar door verschil van inzichten over de fokkerij van de Texelaar, hebben wij besloten om vanaf 2007 over te stappen naar het TES-stamboek en dit is naar volle tevredenheid.